• ifbb
  • ipf
  • oddelovac-02
  • logo SAFKST
  • ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu
  • MINEDU
  • Kontaktujte nás
    +421 908 965 156
    Po - Pia: 10:00 - 12:00
SAFKST - SLOVENSKÁ ASOCIÁCIA FITNES, KULTURISTIKY


               

Médiá
Rozhovory

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  

MS mužov 09. 11. - 11. 11. 2018 • Benidorm (Španielsko)



     Aj tohtoročné IFBB majstrovstvá sveta v  kulturistike mužov, klasickej kulturistike, games klasickej kulturistike a teraz aj premiérovej kategórie classic physique mužov sa znova konali v Španielskom Benidorme, ktoré vždy už niekoľko rokov po sebe garantuje ich vysokú organizačnú úroveň. 

     Naša výprava so 6 pretekármi prišla do Benidormu o niečo skôr a to 3 dni pred zahájením súťaže. Hlavným dôvodom bolo  včasné doladenie foriem. Takmer u každého reprezentanta bolo potrebné ísť s váhou dole, ešte pred samotnou prezentáciou, aby boli nakoniec úspešne zaregistrovaní do svojej nominovanej kategórie. Hotelové podmienky so SPA službami sú ideálnymi podmienkami na to a ja ako štátny tréner mám potom najlepší dohľad nad každým pretekárom.    

     Každý jeden náš reprezentant bez akéhokoľvek váhania postúpil potrebné procedúry na svoj stanovený váhový limit a úspešne ich v čas splnil, za čo si z mojej strany každý jeden z nich zaslúži veľkú pochvalu a uznanie.

     Miroslav Škadra nastúpil ihneď v úvode prvého dňa majstrovstiev v kategórii klasická kulturistika mužov do 168cm. Miro svojim základným postojom pútal pozornosť. Bol vyvolaný ihneď do prvého porovnávania, čo by prakticky malo znamenať istý postup do finále. No nakoniec to nestačilo.   Konečné 7. miesto v tak silne proporčne dobre stavanej kategórie pretekárov prevažne z Kórei je veľmi dobrým výsledkom. Mirovi nie je čo vytknúť, formu mal ako sa u neho patrí, dokonca si nechal poradiť pri istých svojich pózach, v ktorých nemal celkom jasno. Je to bojovník a vzorový reprezentant ako sa patrí.

     Peter Tatarka, jedným slovom náš "najúspešnejší" dlhoročný reprezentant, nastúpil vo svojej premiérovej, ako aj celkovo prvej premiérovej kategórii týchto Majstrovstiev sveta, v kategórií classic physique. Minimálne dva roky sme už niekoľkokrát viedli diskusiu aj s jeho trénerom Petrom Kokoškom o tejto kategórii, ktorá je pre neho priam ušitá na mieru. Dočkali sme sa!  Peter potreboval hádam čo najviac upraviť svoju hmotnosť, aby mohol vôbec štartovať v tejto kategórii. Zníženie hmotnosti predstavovalo rovných 10kg,  áno, až toľko, ale výsledok stál naozaj za to.  Stal sa majstrom sveta a zároveň aj absolútnym majstrom sveta v tejto kategórii.
Mal životnú formu s množstvom detailov, ktoré som na ňom v živote nevidel. Peter si bol toho dobre vedomý a aj preto na pódiu všetkým svojím súperom, ako aj rozhodcom dal patrične jasne najavo, kto tu má byť víťazom!     

     Michal Kertész a Ján Soták obaja váhoví kulturisti do 70kg a do 80kg nastúpili v druhý deň majstrovstiev. Michal, ktorého poznám pomaly už druhý rok, sa predviedol doteraz v najlepšej forme, akú som u neho videl. Vždy mu chýbalo vydržať ten záver prípravy, aby to malo tú pravú súťažnú fazónu. Avšak takáto forma nepostačovala na postup do finále. Michal je proporčne dobre stavaný pre váhovku. Chce to len čas a hlavne svalovo dostatočne vyzrieť, aby konkuroval svojim súperom. Nakoniec skončil na 11. mieste, čo by možno pre mnohých bolo demotivujúce, no pre Michala, ako som sa s ním rozprával, rozhodne nie je.  
Ján Soták mal už početnejšiu kategóriu. Vo svojej kategórii do 80kg bojoval ako sa len dalo. Snažil sa upútať na seba pozornosť svojim V-čkom, dobrými pažami a chrbtom, ale aj dostatočne dobrým objemom stehien, ktoré si však stále ešte vyžadujú lepšiu separáciu. Bol vyvolaný až v 3 porovnávaní, čo znamenalo, že to na finále a boj o medaile nebude. Jeho súperi boli o niečo nižší, čo sa potom ukázalo na ich celkovom výzore s celkovým lepším svalovým rozvojom. Pýta si to rozhodne viac svalovej hmoty a do budúcna prejsť do vyššej váhovej kategórie, kde už potom musí byť dotiahnutý na "žiletku", ako sa hovorí.

     Po nich nastúpili ďalší dvaja naši reprezentanti, Tomáš Marton a Tomáš Smrek, obaja v kategóriách Games Classic.
Tomáš Marton, najmladší účastník týchto majstrovstiev, sa predviedol nie v najlepšej svojej forme, ako sme u neho boli zvyknutí.  V kategórii games classic nad 175 cm obsadil krásne finálové 6.miesto.
Tomáš Smrek to mal tentoraz ťažšie,  no nie ani tak kvôli svojim súperom, ale hlavne kvôli svojej obhajobe z minuloročného striebra, ba čo dokonca chcel konečne aj zvíťaziť. Nebudem klamať keď poviem, že mu to tentoraz ušlo veľmi veľmi tesno a skončil znova na 2. mieste vo svojej kategórii games classic do 175cm. Tomáš bol druhý, po Tatarkovi náš najlepšie pripravený pretekár. V jeho prípade mu nie je čo vytknúť a podľa mňa, ako aj mnohých iných, mohol byť práve on tým víťazom. Forma, pózovanie a jeho dokonalá voľná zostava jasne ukázala vysoko hodnotiace kritérium pre túto kategóriu. Škoda. Bolo by potom nesmierne zaujímavé sledovať ten boj o absolútne víťazstvo v tejto kategórii s Jánom Páleníčkom z Čiech.

     Celkovo hodnotím tieto majstrovstvá viac ako úspešné s porovnaním z minulého roka. Priniesli sme domov 2x zlatú, 1x striebornú medailu a tak spomedzi 48 krajín sveta sme skončili na peknom 5. mieste.
Roland Brosman
reprezentačný tréner SR

Aké boli MS 2018?
 
Uplynulý víkend sa v poľskom Bialystoku konali Majstrovstvá Sveta v ženských nomináciách fitness, bikiny fitnes, bodyfitnes, wellness fitnes a women´s physique. Súčasťou šampionátu boli tiež mužské nominácie v kategóriách men´s physique, či fitnes mužov, súťažiaci mohli dokonca bojovať o tituly majstrov sveta v zmiešaných pároch.

     Výprava slovenskej ženskej reprezentácie pozostávala z 13-tich junioriek/senioriek, ktorú dopĺňali 3 reprezentanti bojujúci o cenné kovy v kategóriách men´s physique a fitnes mužov.Súčasťou výpravy boli prezident asociácie Boris Mlsna spolu s manželkou Gabikou M., ktorí si okrem množstva iných povinností plnili aj svoje rozhodcovské funkcie. Ďalšiu rozhodcovskú podporu počas šampionátu sme mali tiež v rozhodcoch Ľ. Hečko a A. Hlinka. Súčasťou slovenskej výpravy boli samozrejme štátni tréneri mužov a žien, t.j. Roland Brosman a ja, Lucia Košecká, ďalej moja pravá (i ľavá) ruka Saskia Cakoci a Dominika Multáňová, členka realizačného tímu počas výpravy na MS. Obom týmto veľmi pekne ďakujem za ich cenný čas a neoceniteľnú pomoc s dievčatami vo všetkých smeroch počas celého priebehu šampionátu.

     Už podľa predbežných menných súpisiek súťažiacich jednotlivých kategórií sa dalo tušiť, že Slovenky to nebudú mať vôbec ľahké, s čím sme pravdupovediac počítali už od samého začiatku. Okrem iného aj z dôvodu, že šampionát sa konal v Poľsku, v štáte prístupnom a blízkom všetkým okolitým európskym krajinám, kde rastú kvalitné bikinárky (a nielen tie..) doslova ako huby po daždi. Kategórie boli mnohopočetne preplnené súťažiacimi z Ruska, Ukrajiny, Poľska, Nórska, či Fínska, dokonca z Číny, Japonska, Kanady a Južnej Ameriky, dobre pripravené boli aj pretekárky zo susedných Čiech. Stále však budem tvrdiť jednu vec a to takú, že Rusky nie sú jediné silné hráčky na celosvetovom poli fitnes, to zn., váš úspech, či neúspech sa neodvíja len od toho, koľko kvalitne pripravených ruských pretekárok nastúpi vo vašej kategórii, nie je to teda ani zďaleka len o národnosti vašej konkurencie. A druhá vec, tohtoročný šampionát (rovnako, ako po minulé roky predtým) bol dôkazom toho, že netreba zaspať na vavrínoch a že práve tie najväčšie súťaže ako Majstrovstvá Európy, či sveta sú nepochybne tými, na ktoré musia chodiť reprezentanti v 100%-nej forme a pripravenosti. To zn., že všetkým dievčatám, ktoré majú ambície reprezentovať Slovensko na ME, či MS odporúčam, aby vždy dôkladne zvážili účasť na súťažiach typu Diamond, resp. aby zvážili ich plánovaný počet. Stalo sa už mnohokrát, že pridlhá šnúra súťaží, víkend za víkendom, „Diamond za Diamondom“, nekonečné cestovanie, málo spánku, priveľká únava a následne nedodržaný režim, spôsobili neschopnosť kvalitne sa pripraviť na tú najdôležitejšiu súťaž, ME, MS. A nielen to, následky môžu byť dlhodobé, napr. v podobe núteného súťažného odpočinku, treba to mať preto na pamäti.

     Tak, či onak, všetky dievčatá bojovali do poslednej chvíle zo všetkých síl a z dejiska svetového šampionátu sme si nakoniec odniesli 1x zlato - Kristína Juricová – fitnes a 2x bronz - Beáta Graňáková – bikiny fitnes a Michaela Pavleová – fitnes. Obe reprezentantky mohli pokojne skončiť aj na vyššej priečke. Celkovo vo finále skončilo 7 dievčat, z ktorých najväčším prekvapením pre mňa boli Zuzana Kardošová (4.miesto – bikiny fitnes) a Michaela Pančušková (5.miesto – bikiny fitnes), ktoré dokázali, že sú konkurencieschopné medzi ženami aj napriek ich ešte stále juniorskému veku. Finále len o vlások uniklo Lenke Hruškovej – bikiny fitnes (ako vždy, bola vo výbornej forme) a Karolíne Holbovej - fitnes, ktorá patrila podľa môjho názoru do finále právom, doplatila však zrejme na to, že sme mali danú kategóriu obsadenú až tromi Slovenkami.

     Pre mňa osobne boli všetky dievčatá z pohľadu „total package“ jedny z najkrajších na pódiu. Mimo pódia tvorili úžasný tím, vzájomne sa podporovali a vládla medzi nimi priateľská atmosféra. Chválim ich za ich bojovnosť, snahu a disciplinovanosť a na každú jednu z nich som ako trénerka hrdá. Verím, že tie, ktoré nedosiahli vytúžený výsledok sa nakopli tým správnom smerom, poučia sa z prípadných chýb a budú v ďalších sezónach napredovať.
Lucia Košecká,
štátna repr. trénerka žien a junioriek


Roland Brosman, št. repr. tréner mužov:

„Na MS mužov v Poľskom Bialystoku v kategóriach men´s physique a fitnes sme mali zastúpenie troch našich pretekárov. Pričom dvaja z nich sú ešte len juniori.

     Michal Barbier, náš tohtoročný juniorský majster Európy vo fitnes štartoval hneď v prvý deň súťaže Majstrovstiev sveta a to v semifinálových bojoch, kde mal 8 súperov, pričom až traja z nich boli z Číny. Semifinále v tejto kategórii fitnes pozostáva z voľnej zostavy a potom porovnávaním postavy. Následné finále nasleduje až na druhý deň v tom istom poradí. Michal nastúpil ihneď v úvode so svojou novou zostavou, pri ktorej použil aj svoju vlastne vyrobenú rekvizitu. Bez najmenšieho pochybenia s precíznym prevedením prvkov a, dovolím si povedať, priam s profesionálnym vystúpením ukázal svoj neskutočný talent pre túto kategóriu. V následnom porovnávaní postáv Michal ukázal svoju vynikajúcu formu a tak bez pochýb mu patrilo aj prvé miesto v semifinále. Na druhý deň vo finále len potvrdil znova svojou voľnou zostavou a hlavne postavou, kde mal ešte lepšiu formu ako v semifinále, svoju neporaziteľnosť a zaslúžene vyhral titul Majstra sveta.

     Michal Višňovský ako jediný muž tejto výpravy sa v kategórii men´s physique do 182cm ukázal vo svojej životnej forme. Miša poznám od začiatku tohto roka a urobil na sebe poriadny kus práce. Najmä čo sa týka kvality a prepracovanosti svalstva. Pózing ovláda už veľmi dobre a je to potom už len čisto na rozhodcoch, či ich zaujme. Z 19 súperov bol vyvolaný do 3 porovnávania čo znamenalo, že na finále to tentokrát nebude. Jeho konečné 12. miesto žiaľ nezodpovedalo jeho životnej forme. Do budúcna vidím u Michaela skôr uplatnenie v kategórii muscular physique a to najmä kvôli jeho proporčnosti a charizme, ktorú vyžaruje na pódiu.

     Filip Oľšavský, náš juniorský vicemajster Európy tohto roka, štartoval na týchto MS mužov v najvyššej kategórii men´s physique nad 182cm. S Filipom časujeme formu najmä na blížiace sa Majstrovstvá sveta juniorov v Ekvádore, ktoré budú až za necelý mesiac. Jeho forma však už na týchto Majstrovstvách bola dobrá, avšak musím vytknúť jeho slabší pózing a prezentáciu. Jeho súperi ho bili najmä skvelým pózingom a priam profesionálnym prejavom čo sa odzrkadlilo konečným výsledkom 15.miesta.

Report z reprezentačného zrazu - ženy, 25.08.2018

V sobotu, 25. augusta, presne mesiac od posledného otvoreného zrazu športovcov,  sa v bratislavskom fitnesscentre Pengym konal ďalší reprezentačný zraz, na ktorý boli pozvaní všetci pretekári/pretekárky zaradení do širšieho kádra slovenskej reprezentácie a ja znova vysvetlím, čo znamená pojem „širší výber reprezentácie“. Ide predovšetkým o talentovaných športovcov, resp. takých, u ktorých vidíme výrazný potenciál a schopnosť výkonnostne napredovať a dosahovať tak nadpriemerné výsledky vo svojich kategóriách a to nielen na domácej, ale najmä zahraničnej/medzinárodnej pôde, akou sú prestížne Majstrovstvá Európy, či Majstrovstvá Sveta. Takýmto športovcom sa primárne venujeme vo všetkých aspektoch objemovej a súťažnej prípravy, poskytujeme rady v oblasti stravy, tréningov, či suplementácie, nezanedbávame komunikáciu s rodinou a osobnými trénermi. Toto všetko im pomáha výkonnostne stúpať a napredovať v ich športovej kariére, hlavne z dlhodobého hľadiska. Nikto z nich však nemá zabezpečený automatický postup na akýkoľvek šampionát. Každý musí bojovať, pretože aj ostrieľaný reprezentant/ka môže v tomto športe zo dňa na deň výrazne poľaviť a prenechať tak príležitosť lepšie pripravenému pretekárovi, ktorý príde, zažiari a to, či je alebo nie je súčasťou širšieho výberu reprezentácie, bude v tej chvíli až sekundárna záležitosť. Majte to teda stále na pamäti..

Reprezentačný zraz žien a junioriek začal v ranných hodinách za prítomnosti prezidenta Borisa Mlsnu, aktuálne nového, splnomocneného vice-prezidenta Ľuboša Matejíčku a zvyšných členov Komisie štátnej reprezentácie, t.j. Gabiky Mlsnovej a Petra Uríčka, ktorých rady a skúsenosti nám spolu so Saskiou Cakoci vo výbere nesmierne pomáhajú.
Musím poznamenať, že forma nebola tentoraz to jediné, čo nás zaujímalo. Súčasťou zrazu bolo tiež usmernenie dievčat v základných postojoch, upozornenie na najväčšie chyby v pózovaní, rady a odporúčania k správnym strihom a farbám súťažných bikín ako aj celková pódiová úprava dievčat v rámci všetkých kategórií. O ďalší mesiac, s blížiacimi sa termínmi súťaží máme v pláne zorganizovať ešte jedno stretnutie, na ktorom podrobíme všetky dievčatá niekoľkým hodinám pózovania a celkovej pódiovej prezentácie. Chceme, aby aj po tejto stránke bola pripravenosť dievčat na nadchádzajúce MS žien a junioriek dotiahnutá na maximálnu možnú úroveň. Mať 100%-nú formu už dávno nestačí a pózing, resp. celkový pódiový prejav je u väčšiny našich dievčat stále akousi slabinou. Niečo, v čom môžu byť dozaista výrazne lepšie.

Čo sa týka fyzickej kondície pretekárok, u prevažnej časti bol viditeľný značný posun vpred, za čo ich touto cestou chválim. Samozrejme, našli sa aj také, ktoré s formou kdesi „zamrzli“, čo sme následne riešili ako prioritnú tému osobných rozhovorov. Rovnako aj naďalej prebieha komunikácia s osobnými trénermi, takže myslím, že každá pretekárka má dostatok rád, informácií aj podpory na to, aby šla jej príprava tým správnym smerom.
Z kategórie FITNESS ma z prítomných dievčat zaujali hlavne stálice slovenskej fitness scény Juricová a Pavleová. Výrazne však nezaostávali ani Suchomelová, Holbová a Wildová. Wildovú chcem pochváliť najmä z hľadiska progresu, nakoľko viem, ako jej forma vyzerala v čase prípravy na súťaže v jarnej sezóne. Stále sú tam však rezervy, na ktorých musí veľmi tvrdo pracovať. Z neprítomnosti na zraze sa ospravedlnili Bániková a Hepnerová, preto sa k ich forme aktuálne nemôžem vyjadriť.


V juniorskej kategórii BODYFITNESS sa mi páčili Sečanská (aktuálna majsterka SR junioriek) a Božiková, úspešná pretekárka s veľkým potenciálom, ktorej vynechanie sezóny značne prospelo. Obe majú svoje plusy aj mínusy, na ktorých (pevne verím) zapracujú a už teraz sa teším na ich finálne podoby. Spomeniem ešte mladučkú, iba 15r. Karolínu Bitterovú, ktorej potenciál sa nedá prehliadnúť a je len otázkou času, kedy z nej vyrastie kvalitná pretekárka v tejto kategórii.


V seniorskej kategórii BODYFITNESS ma upútali predovšetkým už štandardne dobre pripravená Masaryková a Fialková, pripravenosť nemôžem vytknúť ani Volekovej. U Fialkovej sa mi síce žiada väčšia tvrdosť, má však ale onen povestný „total package“, ktorým všetky drobné nedostatky prebíja.


V kategórii WELLNESS FITNESS vidím potenciál v pretekárkach Klimová a Škuličová. Bohužiaľ, nemali sme možnosť vidieť Bajtgovskú, ktorá sa zo zdravotných dôvodov ospravedlnila. Práve ona nás totiž pred mesiacom oslovila zo všetkých wellnessiek najviac.
 

Saskia Cakoci: Forma junioriek a žien kategórie BIKINIFITNESS sa od posledného zrazu výrazne posunula, vo väčšine prípadov tým správnym smerom. Zuzana Kardošová je nepopierateľný talent. Verím tomu, že pokiaľ nepoľaví v príprave, táto sezóna pre ňu môže byť mimoriadne úspešná. Vyzdvihnúť musím Nikoletu Šubovú, Radku Sombathovú a Michaelu Pančuškovú, u ktorých som pozorovala najväčší krok vpred v príprave na jesennú súťažnú sezónu oproti minulému zrazu, čo svedčí o ich disciplíne a výkonnosti. Olívia Čambalová a Beáta Graňáková predviedli takmer súťažnú formu. Viem, že tieto pretekárky sú schopné udržiavať pomerne slušnú fazónu celoročne, preto je dôležité, aby ich príprava nebola zbytočne tlačená do extrému, ale naopak vedená s rozumom a prihliadnutím na fakt, že na „dotiahnutie“ potrebujú výrazne menej času, ako iné dievčatá. Barbora Vosátková, Natália Remiášová, Michaela Segetová a Simona Václaviková-  talentom disponujú všetky, avšak potrebujú čas na to, aby boli konkurencieschopné na medzinárodných šampionátoch. Zaujali ma aj Diana Vargová a Simona Hostačná, ktoré rovnako ako dvojica Čambalová a Graňáková predviedli veľmi slušnú formu. Vanesa Szabadová sa oproti minulému zrazu zlepšila, avšak stále sa takpovediac „neukazuje“. Napriek tomu od nej očakávam nielen skvelú formu, ale aj prezentáciu. Je to zaujímavý typ, ktorý priťahuje pozornosť a môže výrazne prekvapiť. Natália Lamancová, ktorá na minulom zraze zaujala celý realizačný tím bohužiaľ, naposledy neočarila. Odporúčam okamžité zmeny v príprave a verím, že rovnako ako v prípade Vanesy aj Natália dokáže, že je schopná svoj talent využiť a zabojovať o čo najlepšie výsledky. Viera Hipská, súťažiaca v kategórii Masters, podobne ako na predošlom zraze presvedčila o svojej športovej výkonnosti.



Lucia Košecká, poverená št. trénerka ženskej a juniorskej reprezentácie
Saskia Cakoci, členka realizačného tímu

Otvorený letný predsúťažný zraz športovcov SAFKST

     Milé športovkyne, športovci, vážení športoví priatelia. V sobotu 28. júla sa na moje pozvanie stretli v bratislavskom fitnescentre Pengym športovci, ich tréneri, priatelia a rodinní príslušníci na OTVORENOM LETNOM PREDSÚŤAŽNOM ZRAZE ŠPORTOVCOV 2018 Slovenskej asociácie fitnes, kulturistiky a silového trojboja. Od 9-tej hodiny ráno prúdili do fitka davy skúsených aj neskúsených pretekárok a pretekárov. Celý zraz prebiehal pod taktovkou Komisie štátnej reprezentácie s predsedníčkou Gabikou Mlsnovou, Petrom Uríčkom a Ľubošom Matejíčkom. Juniorky a ženy prišli na 10-tu hodinu. Hneď pri príchode prebiehala registrácia športovkýň a ich meranie na diagnostickom prístroji InBody. Tým, ktorí si potrebovali vybaviť preukaz, známku, či registráciu do klubu, bol k dispozícii generálny sekretár SAFKST Viliam Sabol. Medzi prítomnými som stretol mnoho známych tvárí či už bývalých alebo súčasných úspešných reprezentantiek a reprezentantov SAFKST. Samotný ZRAZ mal, okrem rozdelenia na ženské a mužské kategórie, 2 časti: v 1. časti sa prezentovali všetky športovkyne vo svojich kategóriách pred odborníkmi, kde nechýbali skúsení medzinárodní rozhodcovia (profesionálni rozhodcovia IFBB ELITE PRO súťaží Boris Mlsna, Peter Uríček, Gabriela Mlsnová a Ľuboš Matejička a medzinárodný rozhodca Ľubomír Hečko), poverená štátna trénerka Lucia Košecká a nová členka realizačného teamu Saskia Cakoci. S organizáciou pomáhali manželia Benčovci. 
 

     Medzi juniorkami a ženami ma ako medzinárodného rozhodcu upútali aktuálnou formou vo fitnes junioriek a žien Kristína Juricová, v bodyfitnes junioriek Viera Božíková, v bikiny fitnes junioriek a senioriek Zuzana Kardošová, v bikiny fitnes junioriek Bronislava Živčáková, Marcela Graňáková, Michaela Pančušková a Natália Lamancová, medzi ženami v bikiny fitnes Beata Graňáková, Denisa Výchlopnová, Simona Hostačná, Olívia Čambalová, v bodyfitnes Elena Masaryková, Silvia Gáliková, Silvia Fialková, Stanislava Voleková, vo welness fitnes Dominika Bajtgovská, Veronika Kučerová, Nikola Klímová a vo women’s physique Andrea Jószayová.
 


     Lucia a Saskia si po 1. časti pozvali všetky zúčastnené dievčatá a ženy na individuálne pohovory.

Lucia Košecká:Z môjho pohľadu je ešte predčasné hovoriť o tom, v akej „forme“ prišli dievčatá na zraz. Myslím si, že u každej bola forma adekvátna tomu, aký máme aktuálne dátum v kalendári. Z toho dôvodu tiež vieme, že sa zrazu športovcov nemohli zúčastniť všetky dievčatá, ktoré chceli, nakoľko sú mnohé z nich odcestované na dovolenkách. Práve preto, budeme chcieť niektoré z nich vidieť ešte v ďalšom termíne, približne o mesiac. Zatiaľ sme vytvorili predbežný výber širšej reprezentácie, to zn., že každá z nich o „repre tričko“ stále bojuje, môžu sa zlepšiť, ale aj zhoršiť, preto tento výber nie je konečný a žiadna z nich svoje miesto v reprezentácii isté nemá. Zároveň môžu niektoré prekvapiť priamo až na nominačnej súťaži, takže musíme počítať aj s touto možnosťou. V rámci širšieho výberu sme spolu so Saskiou Cakoci robili s dievčatami individálne pohovory, na ktorých sme prebrali z nášho pohľadu tie najpodstatnejšie témy. Riešili sme kritiku, príp. pochvalu formy, jej správne nasmerovanie, poradenstvo v oblasti stravy a tréningov, ale tiež veľmi dôležitú otázku suplementácie a dopingovej prevencie. Zaujímalo nás, kto dievčatá trénersky vedie a kto je za ne z tohoto hľadiska zodpovedný, keďže chceme, aby aj spolupráca s osobnými trénermi v budúcnosti fungovala na najvyššej možnej úrovni. Rovnako máme v pláne dievčatám počas prípravy pomôcť s pózovaním, pódiovým prejavom a poradenstvom v oblasti vizáže (make-up, vlasy, súťažné plavky atď..). Teším sa, keď uvidíme dievčatá o mesiac, to už bude naša predstava o konkrétnych reprezentantkách jasnejšia.“
 


     O 14-tej hodine privítal štátny tréner mužov Roland Brosman a štátny tréner juniorov Peter Kokoška mužskú časť ZRAZU. Scenár mužskej časti bol rovnaký ako u žien. Po prezentácii pred odborníkmi mali tréneri so športovcami taktiež individuálne pohovory.
 


     Upútali nás najmä títo športovci: v klasickej kulturistike juniorov Martin Sagan, Ján Špais (ktorý napriek fyzickým danostiam a gymnastickej minulosti odmietol súťažiť vo fitnes), Rene Bero, Leo Levický a Juraj Kostalanský, v kulturistike juniorov Radoslav Hrdý nad 75kg a Michal Valaštek do 75kg, v kategórii men‘s physique Filip Olšavský, Tomáš Líška a Jakub Martin. Medzi mužmi v klasickej kulturistike Miroslav Škadra, Tomáš Smrek, Filip Ďurica, Tomáš Martin (Games classic bodybuilding) a Patrik Spodniak, v kulturistike Jakub Prokop do 65kg, Michal Kertesz do 70kg, Štefan Macík do 75kg a Ján Soták do 85 - 90kg, v kategórii classic physique Peter Tatarka a Michal Petterman. 
 


     Pri dodržiavaní pokynov osobných a štátnych trénerov, správnom načasovaní formy, má každá športovkyňa a športovec šancu zaradiť sa do užšieho výberu. Očakávam, že každý záujemca o „reprezentačné plavky“ sa bude zúčastňovať každého zrazu, na ktorý bude pozvaný a celá predsúťažná príprava bude v súčinnosti s reprezentačnými trénermi a pod ich kontrolou, čo zahŕňa aj striktné dodržiavanie antidopingových pravidiel a účasť na školeniach o boji proti dopingu.

     Tomuto zrazu predchádzalo už júnové stretnutie športovkýň a športovcov, na ktoré si reprezentační tréneri pozvali vybraných úspešných reprezentantov SR, ktorí už boli v príprave na jesennú sezónu. Druhý zraz junioriek a žien sa konal týždeň potom pre tie, ktoré nemohli prísť prvýkrát, doplnené o ďalšie športovkyne.

     OTVORENÝ LETNÝ PREDSÚŤAŽNÝ ZRAZ ŠPORTOVCOV SAFKST 2018 v bratislavskom Pengyme hodnotím ako veľmi úspešný, či už po stránke pripravenosti veľkej časti športovkýň a športovcov na jesennú sezónu 2018, ako aj po stránke organizačnej. Je na tréneroch, koho pozvú na najbližšie reprezentačné zrazy pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta. Ďakujem športovcom a ich trénerom za to, že prišli, ďakujem zúčastneným menovaným funkcionárom SAFKST za ich odbornú prácu.
Boris Mlsna
prezident SAFKST

Report z MSR mužov – 15.04.2018

     Majstrovstvá Slovenska mužov odštartovala kategória Kulturistika do 90 kg, kde nastúpilo 9 pretekárov. Po nástupe pretekárov na pódium, bolo jasné, že to bude súboj medzi pretekármi Jakubom Vilímkom a Matejom Nociarom. Rozhodcovia jednoznačne rozhodli, že víťazstvo zaslúžene patrí Jakubovi Vilímkovi, nakoľko prišiel v oveľa lepšej forme ako z pred týždňa zo súťaže Liptov Cup. Po mojej konzultácií s Jakubom sme nastavili novú superkompenzáciu, čo sa prenieslo na jeho postavu a prinieslo mu to zaslúžené víťazstvo. Matej Nociar opäť potvrdil svoju kvalitne prepracovanú formu, čo mu prinieslo druhé miesto. V tejto kategórii som postrehol Ľubomíra Blažeja, ktorý ma najviac zaujal zo všetkých pretekárov na týchto MSR. Ľubo je veľmi dobre stavaný, má pekne tvary, v čom vidím potenciál do budúcna. Ľubovi táto skvelá forma priniesla tretie miesto. Na štvrtom mieste sa umiestnil Erik Jurčo, ktorý zaujal svojou masívnosťou. Do budúcna mu odporúčam pritvrdiť, čo mu môže priniesť medailový výsledok. Boris Palovič, ktorý úspešne absolvuje jarnú sezónu z týždňa na týždeň poukazuje na svoje kvality, ale musím podotknúť, že spodná časť tela (pozn. stehná) zaostávajú za vrškom tela.  Odporúčal by som mu, absolvovať menej súťaží pred samotnými Majstrovstvami Európy, kde bude mať priestor sa zamerať na zlepšenie svojej formy.
  
 
     V kategórií do 70 kg štartovali 4 pretekári, kde jednoznačne dominoval skúsený Miroslav Škadra. Keď porovnám Mirovu formu z jesennej sezóny môžem povedať, že prišiel oveľa lepšej forme, čo potvrdilo aj jeho víťazstvo. Druhý za ním skončil Jakub Prokop, u ktorého som postrehol zlepšenie, ale hlavne jeho dobrú stavbu a proporčnosť postavy, ako tomu bolo aj vlani. Ak vydrží naďalej cieľavedome trénovať myslím, že môžeme rátať s jeho úspechmi na medzinárodnej scéne.

     V kategórii do 80 kg nám nastúpilo 6 pretekárov, kde sa stal víťazom Štefan Macík. Potvrdil, že jeho forma napreduje správnym smerom na blížiace sa Majstrovstvá Európy. Štefan hlavne potreboval vytvrdiť ( pozn. vyseparovať ) stehná, čo sa mu aj úspešne darí. Spoločne s jeho osobným trénerom s Milošom Dolanským sme na prvom reprezentačnom zraze prekonzultovali jeho prípravu a zamerali sme sa na spodnú časť tele ( pozn. stehná), kde sme sa dohodli, že bude trénovať systémom MTUT/max time under tension, ktorý som mu podrobne vysvetlil a názorne aj ukázal pri našom spoločnom tréningu. Druhé miesto si odniesol Erik Kratochvil, u ktorého som postrehol zlepšenie v spodnej časti tela (pozn. stehná) v ich celkovej separácií ,ktorú dosiahol aj vo svojom veku. V tejto kategórií by som rád dal do pozornosti pretekára Lukáša Vechtera, ktorý svojou symetriou a proporčnosťou dokáže do budúcna priniesť úspechy. Odporučil by som mu kvalitnú objemovú prípravu bez súťaženia na jeden rok.

   
 
     Po tejto kategórií nasledovala posledná kategória ťažkých kulturistov do 100 kg, kde suverénne dominoval náš skúsený Peter Tatarka, ktorý je pod vedením trénera Petra Kokošku. Peter sa predviedol v jeho povestnej forme, kde úž snáď niet čo vytknúť. Druhý skončil Peter Muráň. Na treťom mieste skončil Marián Šiška, ktorý sa predviedol vo veľmi dobrej forme, ktorou nás oslovil už počas zrazov. Marián ešte potrebuje viac svalovej hmoty, aby mohol do budúcna konkurovať na medzinárodnej scéne, čo si je aj sám vedomý.

     Kategória klasických kulturistov začala kategóriou do 175 cm. Súťažilo sa už podľa nových výškových a váhových pravidiel IFBB schválených v roku 2017 v Benidorme (pozn. tzn., že pretekári môžu mať o pár kg viac). V tejto kategórií klasikov nastúpili štyria pretekári. Víťazom sa stal Marek Vlček a tesne za ním na druhom mieste už spomínaný Lukáš Vechter.  Meno Matej Nociar, hádam už predstavovať netreba. Je to aktuálny víťaz dvoch kategórií Klasik a váhovky do 85 kg z Liptov Cup.

    Matej k nám do asociácie SAFKST prestúpil v roku 2016 zo SSNKF no a po prvý krát aj  v tomto roku štartoval na MSR v Dubnici nad Váhom v klasickej kulturistike mužov, ktoré skončilo pre neho víťazstvom.

     Ako osobný tréner Mateja môžem povedať, že výsledky hovoria samé za seba. Jeho  príprava je odlišná od bežných, preto by som tu nerád vysvetľoval jeho samotnú prípravu, aby to nevyznelo ako moja samochvála. V krátkosti Matej sa pripravuje takpovediac na novodobej kulturistike, počnúc hlavne tréningami MTUT celého tela v príprave a neposlednom rade novodobej superkompenzácii v závere posledného týždňa pred súťažou. Tieto skúsenosti, ktoré som získal ako pretekár počas mojej súťažnej kariéry a to hlavne vďaka môjmu priateľovi/trénerovi IFBB PRO Štefanovi Havlíkovi, si nesmierne vážim a veľmi rád ich budem posúvať naším pretekárom ďalej. Matej prišiel znova v jeho extrémne prepracovanej forme, v ktorej predviedol svoju voľnú zostavu a nedal tak šancu siahnuť svojím súperom na víťazstvo v klasickej kulturistike do 180 cm. Boris Palovič v tejto kategórií skončil na druhom mieste.

     V najvyššej kategórii klasikov nad 180 cm sa stal jasným víťazom Andrej Markovič, ktorý aj vďaka váhovému limitu pôsobí mohutne a hlavne poráža svojich súperov svojou šírkou. Prišiel vo veľmi dobrej forme a svojou cieľavedomosťou, ktorú dal aj patrične znať pri svojej voľnej zostave. Neodradilo ho ani to, že pri voľnej zostave mu réžia zamenili skladbu. Práve naopak, ho to naštartovalo a ukázal nám, ako má vyzerať kvalitná zostava.

  
 
     Na záver nasledovali kategórie Mens physique , ktoré patria už medzi najpočetnejšie kategórie zúčastnených súťažiacich. Dá sa povedať, že ide o súťaž modelov, kde je potrebné mať peknú prezentáciu, ktorá zahŕňa  vizáž, pekný celkový vzhľad a samozrejme fitnes postavu. Široké ramená, čo najužší pás s pekným prsným svalstvom bez defektov a symetrickým bruchom. Samotná prezentácia a pózovanie sú obzvlášť dôležité v tejto kategórií. U mnohých pretekárov som práve videl tieto nedostatky.

     V kategórií Mens physique do 173 cm, sa stal víťazom Tomáš Studenič, za ním na druhom mieste Martin Michalko a na treťom mieste Lukáš Sykora.

     V kategórií Mens physique do 176 cm, zvíťazil Peter Košarko vo veľmi dobrej forme. Nebiť toho širšieho pasú mohol by byť úspešným aj na medzinárodnej scéne. Za ním na druhom mieste skončil Marek Fleischhacker a na treťom mieste Martin Kaczor.

     V kategórií Mens physique do 179 cm, zvíťazil Tomáš Meszaroš, za ním na druhom mieste Michal Rusina a za ním na treťom mieste Andrej Svatoň.

     V kategórií Mens physique do 182 cm, jasne dominoval Michal Višňovský, kde zaslúžene vyhral. Za ním na druhom mieste skočil Andrej Strapina a na treťom mieste Tomáš Kováč.

     V kategórií Mens physique nad 182 cm, zvíťazil Filip Olšavský, ktorý si dovolím tvrdiť, že je jedným so vzorov, ako by mal physique vyzerať. Široké ramená, úzky pás, pekná tvár a hlavne úsmev, sa u neho nedá na pódiu nevšimnúť. Odporúčam mu viac popracovať na svojej prezentácií a bude to TOP. Na druhom mieste skončil Ivan Sčibravý. Ivana poznám z minulého roka, kde už vtedy úspešne dosahoval výsledky na súťažiach. Vždy sa prezentuje vo vynikajúcej forme, ale tak isto ako aj u Filipa by som rád privítal lepšie pózovanie a zároveň by som mu poradil aby popracoval na svojom prejave na pódiu. Za ním na treťom mieste skončil Vladimír Šemoda.
 

     Touto cestou by som sa rád poďakoval chlapcom za ich vzornú reprezentáciu za sekciu mužov a verím, že budú napredovať ďalej s blížiacimi sa Majstrovstvami Európy.
Roland Brosmann
štátny reprezentačný tréner SAFKST

Report MS SR žien 2018

     Po úvodnom fitnes víkende v Sabinove a L. Mikuláši, ktorý odštartoval jarný kolotoč súťaží Slovenskej asociácie fitnes, kulturistiky a silového trojboja, je za nami ďalší, fitnesom nabitý víkendový maratón. V sobotu sa konali Majstrovstvá Slovenska žien, v nedeľu štafetu prebrali Majstrovstvá SR mužov, ktoré vyvrcholili profesionálnou súťažou Elite PRO Show. Mimochodom, našej profi bodyfitneske Adele Ondrejovičovej, víťazke Elite Pro Show, v mene celej asociácie gratulujem.

     Poďakovanie SAFKST patrí trojici  Iveta Chrťanová –  Katarína Molnárová - Jaro Slávik, za ich maximálne úsilie a snahu pri organizácii celého fitnes víkendu.

     Na ženské nominačné preteky prišli v sobotu dievčatá/ženy v hojnom počte a v relatívne dobrej kondícii, obzvlášť tie, ktoré prejavili počas uplynulých týždňov záujem reprezentovať našu krajinu na Majstrovstvách Európy. Formy boli adekvátne času, ktorý im do spomínaného šampionátu ostáva, je teda ešte dostatok priestoru na ich zlepšenie.
 

     V kategórii fitnes vynikali pre nás už známe mená a talenty ako Juricová, Pavleová, Bániková, Hepnerová  či  Multáňová. Páčila sa nám aj Suchomelová, Holbová, Wildová a Zavadzanová.   
 
     Štátna reprezentačná trénerka B. Machalová: „V krátkosti by som doplnila stručné zhodnotenie voľných zostáv. V kategórii do 163 cm by by som ako prvú vyzdvihla Annu Hepnerovú. Ukázala vynikajúcu voľnú zostavu, bola nápaditá, ženská a elegantná a dovolím si tvrdiť, že to bola najlepšia zostava šampionátu. Majsterka sveta Michaela Pavleová stavila na istotu a predstavila sa so zostavou z MS, kde popracovala na detailoch. Taktiež skvelý výkon.  V prípade Dominiky Multáňovej by som možno viacej popustila uzdu fantázii a predviedla sa v niečom inom ako v jej „klasickej polohe“. Akrobatické a silové prvky boli lepšie zvládnuté ako v jesennej sezóne. Verím, že táto zostava bude lepšie hodnotená  ako predchádzajúca aj na medzinárodnej scéne. Nataša Fröhlichová sa od svojich „detských čias“ zlepšila. Keď popracuje na nápaditosti voľnej zostavy bude môcť časom zostavou konkurovať fitneskám , ktoré zažili medzinárodné pódium. V kategórii  nad 163 cm si právom prvé miesto získala Kristína Juricová. V zostave bola elegantná  a krásna, prvky sú predvedené s ľahkosťou. Keďže to bola premiéra  novej zostavy, zachytila som miernu neistotu v niektorých prvkoch, ale nepochybujem, že ona to dotiahne do dokonalosti.   Eva Bániková popracovala na silových prvkoch a prezentácii voľnej zostavy. Je tam viditeľné zlepšenie oproti minulej sezóne. U Karin Suchomelovej som tiež zachytila miernu nervozitu vo voľnej zostave. Má tam množstvo nových a zaujímavých prvkov. Verím, že aj ona zostavu dotiahne a na M SR juniorov sa predvedie v uvoľnenejšom svetle. Chválim ju za jej prepnuté špičky a vystreté nohy! Karolína Holbová vyniká v tanečnej zložke zostavy a takzvaným showmashipom. Musí však popracovať  aj na akrobacii a silových prvkoch. Lucia Zavadzanová vycibrila zostavu z jesene. Išla na istotu a užívala si to. Diana Wildová musí na svojej voľnej zostave popracovať. Zaznamenala som jej progres od jesene a verím v jej potenciál. Musí popracovať na akrobatických prvkoch. Úplnú premiéru vo fitnes mala Silvia Belánová. Akrobaciu a aj silové prvky zvládla dobre. Chýbala tam nápaditosť zostavy a rovnomerné rozloženie jednotlivých častí , ktoré sa v kategórii fitnes hodnotia. 

     Bodyfitnes je pre nás stále kategóriou, v ktorej máme rezervy, hlavne v prípade, ak sezónu vynechajú naše špičkové amatérske stálice Peťková a Masaryková. V kategórii do 163cm zvíťazila Makšiová, v kategórii do 168cm Stanka Tichá. Dievčatá samozrejme ešte neboli v 100%-ných formách, tie časujú na ME. Avšak bolo to to najlepšie, čo som na pódiu z tejto kategórie videla.

     V nižších kategóriach Bikiny fitnes prvenstvá získali Kanuščáková, Šubová a Szombathová a myslím si, že ani jedna formou nesklamala, naopak, páčili sa mi, chválim a verím, že na ME ich uvidíme v Top forme. Pripravenosťou nás prekvapil aj nováčik na scéne, Lenka Hrušková, víťazka kategórie do 164cm, rovnako tak Lucia Kodadová (2.miesto, bikiny do 160cm). Pódiovou prezentáciou a celkovým „package“ zažiarila Fidlerová (2.miesto, bikiny do 164cm), páčila sa mi tiež Sukhovolskaya (bronz, bikiny do 160cm), Guťanová (striebro, bikiny do 158cm) a Kupcová (3.miesto, bikiny do 164cm).
V kategórii bikiny fitnes do 166cm celkom pochopiteľne kraľovala Timea Trajteľová, striebro zaslúžene vybojovala Hostačná, ktorej forma sa mi túto sezónu páči. Svoj titul po roku úspešne obhájila Čambalová (bikiny do 169cm), druhá bola v tejto kategórii Knaperková, ktorá mala jednoznačne jednu z najlepších foriem medzi bikinami vôbec. Ak zapracuje na lepšej pódiovej vizáži a akejsi schopnosti sa predať, uspela by výraznejšie aj vonku. Niečo podobné mi chýba aj u Karin Kolesárovej (4.miesto, bikiny do 169cm), potenciál tam inak je.

     V najvyšších kategóriách zvíťazili Kuczmanová (do 172cm) a nový dlhonohý talent Hromadová (nad 172cm). Potenciál vidím u Bražinovej s osím pásom, páčil sa mi pódiový prejav Pančuškovej, forma Kotlasovej. Celkovo boli po dlhom čase najvyššie kategórie bikín v sobotu tými najpočetnejšími, čo ma príjemne prekvapilo.

     Príjemne nás prekvapila tiež kategória Wellness fitnes, ktorá sa po minuloročnom „fiasku“ dostala na akú-takú slovenskú úroveň, od ktorej sa, pevne verím, odrazíme už len vyššie. Z môjho pohľadu, ak by sme spojili pódiový prejav, eleganciu a krásu víťazky tejto kategórie Cienky, formu Škuličovej (2.miesto), zadok Bittnerovej (3.miesto) a sympatie Boháčovej (4.miesto), bolo by to priam dokonalé. Dievčatá však potrebujú naberať ešte veľmi veľa hmoty, skvalitňovať a zdokonaľovať, a to nielen zadky.

V každom prípade hodnotíme celkovú pripravenosť zúčastnených pretekárok kladne a verím, že do Santa Susanna nás pôjde reprezentovať to najlepšie, čo aktuálne na Slovensku máme.
Lucia Košecká (člen realizačného tímu SAFKST)

IFBB Timea Trajteľová

ROK 2017

Od roku 2013 som aktívne súťažila každú sezónu a tak som sa rozhodla v jari 2017 zahájiť prvú “off season” pauzu, ktorú som si užila najma po psychickej stránke. Počas jari som sa venovala súkromnému životu, reklamným, pracovným aktivitám, no celý čas som nezaostávala ani v tréningu a snažila sa pracovať na progrese, ktorý som chcela spraviť do ďalšej súťaže.

Myslím, že sa mi za túto dobu podarilo posunúť nie len svoju formu ale aj prezentáciu (ktorá je u bikini fitnessky kľúčová) na vyššiu úroveň než po minulé roky.

V pláne som mala vynechať celý rok ale nakoľko som bola koncom leta pozvaná na reprezentačný zraz do Bratislavského PenGymu a znova “pričuchla” k súťažnej atmosfére, bola v kruhu pretekárov - nemohla som si pomocť.. V tento deň začala moja 7 týždňová príprava na jeseň s cieľom prvého štartu na IFBB Diamond cup-e v Katowiciach.

Do dnešného dňa som nesmierne vďačná za pozvanie na tento zraz a dodanie obrovskej dávky motivácie, ktorá sa ma držala celú prípravu —> následne celú súťažnú sezónu (absolvovala som 8 súťaží a dosiahla výsledky o akých som si nedovolila ani len snívať..).

Okrem nádherných výsledkov som sa ocitla v rebríčku IFBB Elite World ranking 2018 v TOP 5-ke najlepších bikini fitnessiek sveta a toto nečakané ocenenie (niektoré dievčatá zbierali body na súťažiach s označením Wlite World Ranking počas celého roka) pre mňa bolo snáď najvačším zadosťučinením v celom roku.. :-)


ABSOLVOVANÉ SÚŤAŽE V ROKU 2017

IFBB DIAMOND CUP, POĽSKO - KATOWICE

2.miesto – bikini fitness junior open

1.miesto - bikini fitness do 166cm

ABSOLÚTNA VÍŤAZKA

 

BEN WEIDER LEGACY CUP, FÍNSKO - LAHTI

2.miesto - bikini fitness do 169cm

 

IFBB DIAMOND CUP, TALIANSKO - RÍM

1.miesto – bikini fitness junior open

1.miesto - bikini fitness do 166cm

 

VEĽKÁ CENA DUBNICE, SLOVENSKO

1.miesto - bikini fitness junior do 167cm

 

IFBB WORLD JUNIOR CHAMPIONSHIP, RUMUNSKO - BISTRITA

1.miesto - bikini fitness do 166cm

ABSOLÚTNA VÍŤAZKA

 

VEĽKA CENA DETVY, SLOVENSKO

1.miesto - bikini fitness do 166cm

ABSOLŮTNA VÍŤAZKA

 

IFBB DIAMOND CUP, TALIANSKO - MILANO

1.miesto - bikini fitness junior open

1.miesto - bikini fitness do 166cm

 

IFBB WORLD WOMENS CHAMPIONSHIP, FRANCÚZSKO - BRIATZ

2.miesto - bikini fitness do 166cm


Chcela by som sa veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí mi akokoľvek pomáhali počas tejto dlhej a náročnej sezóny. Ďakujem veľmi pekne p. Gabriele Mlsnovej, prezidentovi p. Borisovi Mlsnovi a celému realizačnúmu tímu asociácie za povolenie štartovať na všetkých súťažiach a takisto za príležitosť, doveru a starostlivosť ktorá mi bola poskytnutá v reprezentačnom tíme Slovenskej republiky.


ROK 2018

V roku 2018 by som rada absolvovala čo najvyšší počet amatérskych súťaží. Vytvorenie svetového rebríčka IFBB Elite World Ranking je pre mňa nová motivácia aktívne súťažiť a z prestížnych svetových súťaží zbierať body.

Momentálne ma ešte stále neláka IFBB Elite PRO divízia. Vzhľadom k svojmu ešte stále juniorskému veku (r. narodenia 1995) si myslím, že mám stále dosť času zlepšovať svoju postavu a aktívnym súťažením v tomto roku by som ešte rada získala ďalšie skúsenosti, ktoré budú obrovským prínosom po prestupe do Elite PRO.


IFBB DIAMOND CUP CARIBE

Po krátkej pauze medzi sezónami ( Majstrovstvá sveta žien boli 01.12.2017) som si prvotne vybrala hneď prvú súťaž v roku 17/18.02.2018 v Kolumbii ale kvoli komplikovaným preletom na ďalšiu súťaž a následne na súkromnú dovolenku (ktorú som plánovala už niekoľko rokov :D) som sa tohto plánu vzdala.

Súťažná premiéra v roku 2018 bola v slnečnej Dominikánskej republike v hl.meste Santo Domingo, kde ma sprevádzal moj snúbenec Peter. Išla som sem už po druhý krát, nakoľko som mala tú česť v roku 2016 vyhrať juniorské Majstrovstvá sveta práve v blízkom okoli JAGUARA CASINO (miesto, kde sa konal aj tohtoročný IFBB Diamond cup Caribe 2018).

Celkovo sme sa v Santo Domingu zdržali štyri dni - prileteli sme v piatok skoro ráno, počas dňa si užili slniečko a následne som absolvovala registráciu. V sobotu 24.02.2018 bol súťažný deň - súťaž začala niečo po 11h a jej priebeh bol dobre zorganizovaný a rýchly (moja kategória bola vyhlásená už pred 15h).

Každý, kto už absolvoval súťažný deň a ležal v backstage-i veľa krát aj 8-12 a viac hodín by túto skútočnosť určite uvítal častejšie..

Pred štartom som sa obávala viac ako obvykle (nevedela som aké pretekárky a rozhodcovia v danej destinácií budú - od toho závisí aj trend a preferencie, akým sa kategória bikini fitness často uberá). Som však nesmierne rada, že som sa odhodlala vycestovať na vlastnú pasť prvý krát mimo Európu :-))

Juniorská kategória nebola k dispozicíí a tak som štartovala len v ženskej. Z tejto súťaže som si odniesla prvú zlatú medajlu, nádhernú zlatú sošku a prvých 7 bodov v tomto roku do IFBB Elite World Ranking rebríčku.


IFBB SANTOJA`S CUP NAFPLIO

23-25.03 sa v Gréckom Nafpliu (prímorské mestečko vzdialené 2h cestou od Atén) konala prvá európska súťaž v tomto roku. Do Atén som priletela v štvrtok poobede, následne nás previezli autobusom do Nafplia a hneď som absolvovala registráciu. Prvotne bol súťažný program amatérskej časti na piatok aj na sobotu. V piatok som mala štartovať v junorskej open kategórií a v sobotu v ženskej (do 166cm).

Nakoľko nebol celkový počet pretekárov tak obrovský (ako sa možno očakávalo) celú amatérsku časť súťaží prehodili už na piatok. Na jednej strane som bola rada, že nebudem musieť súťažné prípravy (líčenie, natieranie…) absolvovať dva krát ale na druhej strane som svoju formu časovala až na sobotu.

Každopádne všetci sme mali rovnaké prekvapenie a podmienky, tak som to brala ako fakt :-)

Piatkový súťažný deň som si užila - organizácia súťaže bola fajn a priebeh takisto rýchly. Do backstage-u som dorazila niečo po 10h ráno a súťaženie v juniorskej kategórií + ženskej (nakoniec spojenej do 169cm) prebehhlo s vyhlásením výsledkov do 14:30h.

Aj napriek nižšiemu počtu pretekárov bola ich kvalita naozaj vysoká. V juniorskej kategórií som mala veľkú konkurentku v krásnej ruskej pretekárke Marie Sokolvej, ktorú som nakoniec tesne porazila a získala prvé miesto.

V ženskej kategórií som mala zas nádhernú rusku Iiuliu Romanovu (Majsterka sveta 2016) a Andreu Vagur (Druhá vicemajsterka sveta 2017). V tejto kategórií som takisto získala zlato + 7bodov do IFBB Elite World Ranking rebríčku.


SÚŤAŽÉ PLÁNY V ROKU 2018

23-25.02  DOMINIKÁNSKA REPUBLIKA, SANTO DOMINGO

22-24.03   GRÉCKO, NAPFILO

06-08.04  MALTA. QAWRA

20-22.04   BRAZÍLIA, SAO PAOLO

02-07.05  ŠPANIELSKO, SANTA SUSSANA

  (SENIORSKÉ A JUNIORSKĚ MAJSTROVSTVÁ EURÓPY)

11-13.05  SRBSKO, BELEGRADE

18-20.05  JOHANNESBURG (IFBB ARNOLD CLASSIC AFRICA)

25-27.05  ŠPANIELSKO, MADRID

01-03.06  TALIANSKO, RIMINI

08-10.06  PORTUGAL, ESPINHO

15-17.06  LUXEMBURG

13-15.07  FRANCÚZSKO, KORZIKA

27-29.07  MEXIKO

24-26.08  ARUBA

06-10-08  PARAGUAY

14-16.09  RAKÚSKO

17-22.09  ČÍNA, XIAN

21-23.09  ŠPANIELSKO, BARCELONA

05-07.10  FÍNSKO, LAHTI

26-28.10  POLSKO, BIALYSTOK   ( SENIORSKÉ MAJSTROVSTVÁ SVETA)

02-04.10  TALIANSKO, RÍM

16-18.10  MEXICO, CANCUN

23-25.11  GRÉCKO

01-03.12  EKVÁDOR, QUITO (JUNIORSKÉ MAJSTROVSTVÁ SVETA)


+ všetky domáce súťaže, ktoré sa termínovo nebudú prekrývať so súťažami s označením IFBB Elite World Ranking

Sústredenie Rajecké Teplice marec 2018

     Prvé dospelé regeneračno-reprezentačné sústredenie Slovenskej asociácie fitnes, kulturistiky a silového trojboja roku 2018 sa konalo v hoteli  Aphrodite v Rajeckých Tepliciach v polovici marca. Zúčastnili sa ho pretekári z vetvy fitnes a kulturistiky. Hlavnou náplňou sústredenia bola regenerácia, ale keďže sa začiatok sezóny blíži, muselo sa aj pracovať. Nevynechali tréning v posilňovni, absolvovali prednášku o  súťažných plavkách s Katkou Kutman, nácvik pózovania s reprezentačnými trénermi Rolandom Brosmanom a Barbarou Machalovou, Petrom Antalom a Luciou Košeckou. „Súťažné prevedenie“ pózingu kontrolovali medzinárodní rozhodcovia IFBB Gabika Mlsnová a Boris Mlsna.
 

Počas sústredenia sa so športovcami prebrali ich tréningové plány a jedálničky. Na programe bola aj celková súťažná vizáž. Pretekári sa opäť niečo nové naučili a dostali odpovede na množstvo otázok, ktoré ich zaujímali. Tréneri a celý team boli v neustálej dispozícii pretekárom. V rámci sústredenia boli všetci športovci pod dozorom Gabiky Mlsnovej opäť testovaní na diagnostickom prístroji InBody 770, aby sa zistili zlepšenia v množstve tuku, svalovej hmoty, aktuálny zdravotný stav v porovnaní s meraniami na prvom reprezentačnom zraze. Športovci načerpali nové sily a odniesli si cenné rady, ktoré využijú v prichádzajúcej sezóne. A k celkovému zhrnutiu sústredenia iba jedno: „ Dobre bolo, málo bolo.“ 
 

     Druhý deň sústredenia sa konal zraz reprezentantov s realizačným teamom, kde sa stretol celý aktuálny realizačný team. Predseda trénersko-metodickej komisie Ľuboš Matejíčka, Peter Kokoška  a Ľubo Hečko sa spolu so Slávkou Lehotskou a ďalšími zapojili do kontroly aktuálnej formy našich pretekárok a pretekárov. Miloš Dolanský a Iveta Chrťanová sa ospravedlnili kvôli pracovným povinnostiam.

     Počas sústredenia v Rajeckých Tepliciach nezaháľali ani ostatní funkcionári. Najprv zasadla komisia silového trojboja, potom asi prvýkrát v histórii mala spoločné zasadnutie „Veľká komisia“, t.j. komisia FaK a komisia ST. Hlavným bodom programu bolo vyjasnenie si postoja trojbojárov k zotrvaniu v SAFKST (jednoznačne pozitívneho) a vyjadrenie podpory „fitnesiek a kulturistov“ vetve silového trojboja. Po tomto pracovnom stretnutí sa trojbojári rozlúčili a komisia fitnes a kulturistiky pokračovala svojim zasadnutím. Súbežne s komisiou ST sa konal aj zraz reprezentácie v silovom trojboji. Okrem štvorice Horná, Valach, Matejík, Botková (pracovné, resp. študijné povinnosti), prišli všetci, ktorí by nás mali reprezentovať na májových ME v Plzni. Zraz sa konal pod trénerskou taktovkou tandemu Stano Januška – Palo Varchola. Po všetkých stretnutiach zasadol Výkonný výbor, kde okrem ospravedlneného Pala Mullera bolo prítomné celé vedenie asociácie vrátane viceprezidenta pre silový trojboj Pala Kovalčíka.

     Tých niekoľko marcových dní, strávených v Rajeckých Tepliciach, bolo o množstve pracovných stretnutí a rozhovorov, zasadnutí a rozhodnutí, ale aj o dobrom pocite, keď sa pristavili pri funkcionároch športovci a s vďakou a nadšením chválili celé sústredenie.

Report zo sústredenia fitnes detí

Začiatkom marca mali úspešné reprezentantky Slovenska z ME a MS vo fitnes detí možnosť zúčastniť sa sústredenia (za odmenu) v hoteli Aphrodite Palace v Rajeckých Tepliciach.Kedže som sa úplnou náhodou (-neodkladné pracovné povinnosti tréneriek nášho klubu) ocitla priamo na mieste,dovoľte pár slov z pohľadu rodiča:
Deti privítal prezident SAFKST Boris Mlsna (za čo mu určite patrí “ palec hore”), ďalej sa o hladký priebeh postarala vedúca sústredenia Barbara Machalová a 4 mamičky.

Stihli sme toho počas tých pár dní veľa: tŕeningy, pózing, prechádzky po okolí a v prvom rade veľmi veľa regenerácie v bazénoch hotela Aphrodite Palace (mimochodom výber miesta na 1*). Celé sústredenie prebiehalo vo veľmi dobrej atmosfére a myslím si, že bolo pre deti výbornou príležitosťou spoznať sa navzájom aj mimo súťažného pódia.

Dať im takúto odmenu po roku plnom úspechov v súťažiach, bol skvelý nápad a ja sa chcem naozaj zo srdca poďakovať SAFKST (a nie preto, že sa to patrí) za tieto úžasne strávené dni. ĎAKUJEME
Lucia Civáňová

II reprezentačný zraz 24.2.2018 Pengym Bratislava - ženy


     V poslednú februárovú sobotu sa konal v bratislavskom Pengyme v poradí 2. reprezentačný zraz tohto roku (z vetvy kulturistiky a fitness), na ktorý boli pozvaní pretekári zaradení do širšieho kádra reprezentácie. Pripomeniem, že výberu pretekárov do širšieho kádra reprezentácie predchádzal prvý reprezentačný zraz, ktorý sa pred približne 5-timi týždňami konal taktiež v Pengyme a vítaní boli všetci pretekári, ktorí majú v blízkej budúcnosti záujem reprezentovať našu krajinu na európskom, či svetovom šampionáte, to zn. šancu a priestor dostal každý.

     Predtým, ako sa pustím do písania reportu, mám za potrebu napísať pár slov ku kritike, resp. k tomu, ako ju vnímajú niektorí z radov pretekárov, ale bohužiaľ aj z radov ich trénerov. Vo Wikipédii okrem iného nájdete, že kritika znamená odborné posudzovanie, odhaľovanie a prekonávanie omylov a nedostatkov, a že je jedným zo základných aspektov sebareflexie človeka a ľudstva. Preložím do „našej“ reči. Hodnotenie (ne)formy pretekárok na zraze štátnou trénerkou, ktoré sa práve nenesie v duchu oslavovania krásy a bezchybnosti vašeho tela neznamená, že máme za cieľ vám ublížiť. Ak naše oči vidia, že ste sa za mesiac nikam neposunuli, že forma stojí a pravdepodobne robíte niečo zle, pokladáme za povinnosť vám to povedať. Nie preto, aby sme vás hlboko urazili alebo nedaj bože rozplakali, ale preto, aby ste zdvihli zadok a šli jednoducho makať. A do tašky si môžete okrem iných vecí pribaliť aj poriadnu dávku sebareflexie vašej i vašich trénerov. Môže sa totiž stať, že pochvaľné ódy a privreté oči trénerov vo vťahu ku vám, vás privedú hlavne k sklamaniu. A to nechceme ani my a nechcete to predsa ani vy, alebo sa mýlim?

     Stretnutie pretekárov sa inak nieslo (ostatne ako vždy) v príjemnom a priateľskom duchu a úlohou štátnych trénerov bolo najmä skontrolovať formu, upozorniť na nedostatky, na ktorých je potrebné zapracovať a urobiť si aký-taký prehľad o tom, kto by mohol reálne patriť do užšieho výberu reprezentácie. Chcem ešte poznamenať, že zoznam športovcov ostáva až do nominačných súťaží otvorený, čo znamená, že každý má ešte šancu prekvapiť, rovnako, ako môže ktokoľvek sklamať. Za pár týždňov môžete toho stihnúť naozaj veľa, môžete mnohé napraviť i pokaziť, tak vložte do prípravy maximálnu sústredenosť a snahu, nech to stojí za to .

     Prejdem teda k samotným pretekárkam. Ako prvé sa nám predviedli ženy a dievčatá z kategórie Fitnes, konkrétne Pavleová, Multáňová, Hepnerová, Suchomelová, Juricová, Holbová, Zavadzanová, Wildová a Bániková. Veľmi sa mi páčilo duo Juricová – u nej konkrétne aktuálna forma a Pavleová –zdá sa mi masívnejšia, čo by mohlo znamenať, že sa jej podarilo nalepiť novú svalovú hmotu. Výrazne však nezaostávali ani mladučká Karin Suchomelová, Anka Hepnerová, skúsenosťami ostrieľaná Dominika Multáňová a Diana Wildová, ktorej sme doporučili zvážiť súťaženie v kategórii bodyfitness. Evka Bániková musí zapracovať na spodnej časti tela, čoho si je vedomá aj ona sama. V každom prípade o jej kvalitách nepochybujem a verím, že formu dotiahne do úspešného konca. Rovnako by som nezahadzovala potenciál Holbovej a Zavadzanovej.

     Kategóriu Bikini fitnes ženy do 160cm zastúpili Kodadová, Vachalíková, Szombathová, Hrušková, Pavelková a Urbančoková. Príjemným prekvapením bola pre mňa Mirka Vachalíková, ak sa nemýlim, nová tvár na bikini fitness scéne. Kodadovej forma sa mi v predošlej súťažnej sezóne veľmi páčila, viem, že je to dríč a nemám v sebe žiadne pochybnosti o tom, že sa nám rovnako dobre predvedie aj teraz na jar. Páčila sa mi aj minuloročná juniorka Ivka Urbančoková, ktorá sa tento rok (vzhľadom na vek) presúva do ženskej kategórie, čo je dôvod, prečo sa obávam, že sa bude medzi nimi svojim slabším svalovým rozvojom trošku strácať. Potenciál tam ale určite vidím, rovnako ako u Pavelkovej, Hruškovej, či Radky Szombathovej. Radka by možno výraznejšie uspela v kategórii masters, rozhodnutie však nechám na ňu.
 


     V kategórii Bikini fitnes ženy nad 160cm ma z pätice Čambalová, Kovácsová, Kotlasová, Melišková a Vargová oslovila bohužiaľ len Olívia Čambalová. Verím, že ostatné dievčatá/ženy sú si vedomé svojich nedostatkov a budú na ich odstránení vytrvalo pracovať.
Kategóriu Bikini Fitness junior, s vekovým ohraničením od 16 do 19r. zastúpila trojica Vosátková, Ďubeková a Liptáková, ktorá medzi dievčatami vynikala najmä svojou proporčnosťou. Keď sa jej časom podarí nabrať novú svalovú hmotu, mohla by vyzerať veľmi dobre. Potenciál vidím aj u Mišky Ďubekovej, v jej prípade je ale nutné spraviť zmeny v stravovacom aj tréningovom pláne, inak sa forma nebude uberať správnym smerom. Rovnako musí zapracovať na pózovaní a to isté platí pre Vosátkovú, kde som videla silené postoje ruskej školy. Dievčatá, to, čo pristane jednej, nemusí pristať ďalším a hlavne, častokrát je to len lacná kópia v štýle ruského pózovania, ktoré je im (narozdiel od nás) vlastné. Niekedy vaša postava vynikne oveľa viac v klasických postojoch. Tak skúšajte, pózujte a hľadajte to, čo pristane v prvom rade vám a vašej kostre, moja rada.

     Bikini Fitnes junior od 20 do 21r., kategória obsadená menami Majerčíková, Kupcová, Sukhovolskaya, Kolesárová a Fidlerová. Zaujali ma hlavne Kupcová, Sukhovolskaya a Fidlerová. Veronika sa na súťažné pódiá vracia po ročnej pauze a pokiaľ zapracuje na nedostatkoch v prezentácii a prejave, ktoré si pamätám z poslednej súťažnej sezóny, mohla by nás milo prekvapiť. Celkovo mi v tejto skupinke chýbalo na tvári trochu úsmevu a nadšenia. Chápem, ste v príprave, diéta, únava atď.., no aj toto je spolu s pózovaním súčasťou celkového prejavu na pódiu, tak na to myslite a z času na čas trénujte aj úsmev.

     V poslednej juniorskej kategórii Bikini Fitnes junior od 22 do 23r. sa nám predviedli Šubová, Szegetová, Knaperková a Remiášová. Nika Šubová má veľmi pekné proporcie, aj celkovo atraktívny vzhľad, no v posledných týždňoch bude musieť pridať plyn, aby svoje kvality opäť potvrdila. To isté budem čakať od Denisy Knaperkovej, ktorá ma poslednú súťažnú sezónu svojou formou milo prekvapila a verím, že tomu nebude u oboch dievčat inak ani na najbližších juniorských M-SR. Natália Remiášová, veľmi pekná juniorská bikini fitnesska, do budúcna nádejný talent, momentálne však potrebuje najmä nabrať svalovú hmotu, tá bohužiaľ chýba aj Miške Szegetovej. Obe dievčatá tiež musia doriešiť pózovanie.

     Teším sa, že vďaka Veronike Bittnerovej budeme mať zastúpenie aj v kategórii Wellness fitnes. Veronika potrebuje dotiahnuť povinné wellness pózy a dať pozor na to, aby formu „neprepálila“, inak jej nie je čo vytknúť, naopak, chválim. Ak sa jej v budúcnosti podarí nabrať ešte podstatne viac hmoty ako má teraz, môže z nej „vyrásť“ kvalitná slovenská wellneska.
V ženskej Bodyfitness kategórii som na zraze videla štvoricu dievčat Makšiová, Faktorová, Tichá a Palovičová. Teším sa na výslednú fazónu slovenského talentu Stanky Tichej, mám pocit, že som okrem iného videla nový-lepší zadok . Prekvapila tiež Veronika Faktorová, ktorá v sobotu vyzerala výrazne lepšie, než to bývalo u nej pár týždňov pred súťažou zvykom, ale.. Stále dvíham prst nad záverom prípravy a radím voliť lepšie záverečné postupy v strave a tréningu, aby tak predišla neželanej mäkkosti a držaniu vody v podkoží. Páčila sa mi aj nová tvár Júliana Makšiová, obzvlášť v zadných pózach.

     Juniorskú kategóriu Bodyfitnes obsadila ďalšia štvorica Lacková, Adamcová, nová tvár Sečanská a stará známa juniorka Aďa Sojková. Od Sojky stále očakávam viditeľný progress a plné využitie potenciálu, ktorý v sebe má, len nezaspať na Vavrínoch. Timea Sečanská je nový nádejný talent, ktorý by mohol v budúcnosti dozaista uspieť, ak bude trpezlivo pracovať na svojich nedostatkoch a naberaní ďalšej svalovej hmoty.
V kategórii Physique som na záver videla Lenku Magdovú, ktorá potrebuje formu dotiahnúť do takej finálnej podoby, aká sa v tejto kategórii očakáva. Ak sa jej to podarí, bude mať Slovensko (narozdiel od iných krajín) veľmi peknú „fyzičku“, na ktorú sa príjemne pozerá.

Dievčatá, prajem vám v posledných týždňoch prípravy veľa síl, pevnej vôle, zdravia a chuti dotiahnúť prípravu do úspešného konca a takej finálnej podoby, s ktorou budete spokojné v prvom rade vy samé, až potom my, všetci ostatní a budem vám všetkým držať palce!

Lucia Košecká

II reprezentačný zraz 24.2.2018 Pengym Bratislava - muži

 
    Môžem s určitosťou povedať že II. reprezentačný zraz tohto roka bol pre mňa jasným signálom že kulturistika na Slovensku už nestagnuje, že sa aj napriek okolnostiam a sprísnením zmenám stále naďalej vyvíja a postupne zlepšuje. II. reprezentačný zraz bol výlučne len pre pozvaných uchádzačov o reprezentáciu, ktorí boli vybraní po I. zraze tohto roka. Musim povedať že kazdý jeden s 22 uchádzačov sa predviedol v lepšej forme ako pred mesiacom, čo naznačuje že každý jeden to mysli naozaj vážne a "nefláka" to.
     No zas o to ťažšie bolo pre mňa ako aj pre môjho kolegu Petra Kokošku vybrať do A-čka ozaj len tých najlepších čo v konečnom dôsledku skončilo s počtom 16-tich vybraných. Samozrejme že to ešte zďaleka neznamená, že všetci títo reprezentanti nás budú už automaticky reprezentovať na blížiace sa Majstrovsta Európy. S ich prípravou budeme naďalej konzultovať a hlavne sledovať, ako ich výkonnost a napredovanie sa bude postupne vyvíjať. Ich vrcholom budu naše nominačné súťaže MRSR, na ktorých nám musia potvrdiť najmä ich zlepšujúcu sa formu a výsledok. Z môjho pohľadu máme teraz najviac nádejných klasických kulturistov.
     Spomeniem len tých  ktorí ma najviac zaujali. M. Nociar, J. Vilimek, M. Šiška, A. Markovič, T. Sentinek a z juniorov R. Bero a A. Sentinek. Všetci títo majú skvelú symetriu a hlavne vyváženosť osvalenia celej postavy čo je v tej kategorii najdôležitejšie.
     V kulturistike mužov P. Tatarka čomu som nesmierne rád, ale aj R. Olveczki, ktorý ma už svojou dostatočne veľkou kvalitnou hmotou, ako aj formou zaujal už na I. zraze. Š. Macik taktiež svojou zlepšujúcou formou, ako aj ostatní spomenutí len potvrdil, že patrí do tohto užšieho kádra reprezentácie.
     V kategorii Mens Physique, ktorá je u nás čoraz  viac populárnejšia a uchádzačov je stale čoraz viac, nám tu pri výbere zohráva veľkú rolu okrem samotnej postavy s úzkym pásom a širokými "atletickými" ramenami najmä aj vizáž tváre, nakoľko sa jedná tak povediac o modelingovú kategóriu.
 

     Juniori ako M. Aľušik, S. Hospodár, D. Hmeľar, F. Olšanský a za mužov M. Višňovský si myslím, že nás môžu v tejto kategorii skvele reprezentovať.
Roland Brosman
SAFKST reprezentačný tréner mužov